5 skärgårdar del II

MorgonkajakerIMG_0495_0834Vi går upp tidigt på morgonen för att vara på vattnet före den prognos av regn och hård vind, kulingvarning, som vädersajterna utlovat. Det är onsdag morgon och igår paddlade vi 43 km. Bra jobbat tycker jag som sitter i en något överlastad Romany, som lasten till trots går fint i sjön. Nigel Dennis kan det här med kajaker. Jag får känslan av att även Mats är nöjd med gårdagens etapp i sin betydligt längre och snabbare kajak med vingpaddel därtill. Tidig frukostIMG_0437_0879

Den nordliga kulingen uteblir under förmiddagen och vi når Bokön redan till lunch. När vi sätter oss i kajakerna efter välbehövligt matintag brakar vädret loss. På 5 minuter har vi hård nordanvind och regn som piskar våra ansikten. Att vädret förändras fort på sjön känner vi till men detta kan vara rekord. Nu blir varje paddeltag en kamp och regnet blir till en ridå. Jag tänker att i morgon kan vi skratta åt detta men nu gäller ö till ö paddling. Kriga och sedan andas ut i lä. I lä bakom öarna finns även skärgårdens samtliga insekter, de blåser ur skogen som svarta moln. Gäller förstås bara ”håriga” öar och det är de som ger bäst skydd i vindbyar av kulings kaliber. Vi hänger en stund bakom ett båthus innan vi tar oss ann den största fjärden hittills. Vinden piskar i sundet och väl ute på fjärden är det fullt fokus på nästa udde. Några öar och fjärdar senare upphör regnet och vi hamnar i en vik med en hygglig häll att tälta på. Inget förstaval eller kanske ens andraval en bra dag, men under rådande omständigheter rena rama paradiset.

Skydd för nordanIMG_0449_0844Snabbt upp med tältet och resten av kvällen tillbringar vi där. Läsa, laga mat och lyssna på fotboll på radion. Inte så tokigt efter en tuff dag i sittbrunnen.

Tältbunden EMIMG_0442_0884

AbsidkökIMG_0443_0885Under de få uppehåll som bjöds var det skönt med lite andra vyer.

Efter regn kommer sol sägs det och så var även fallet denna gång. Nordanvinden var kvar men i en något snällare form och vi passade på att paddla in till den fina stenstranden på Ekön för inköp av glass. Motvinden styrde sedan vårt vägval och Harstena fick klara sig utan oss denna gång. Oräkneliga är besöken där så för vår del var det inga problem; förmodligen inte för Harstena och dess invånare heller. Efter ett iskallt lunchbad var vi nu på väg in i klassiska St:Annas skärgård. Här märktes semestertiderna av lite mer med båtfolk och kajaker på de mest kända kobbarna. Vi letade upp en klassiker som jag alltid gillat och där var det endast fåren som höll till. Ok att dela ö med dem tyckte vi och slog läger. Finns inget namn på mitt sjökort för detta skär så jag kan inte dela med mig av denna förträffliga plats. Men är ni jätteintresserade kan jag nog skramla fram några koordinater. Flera av er har säkert tillbringat en natt eller två där.

Låga skärMorgondaggIMG_0492_0831MorgonstundIIIMG_0483_0822MorgonstundIMG_0498_0837

Glimrande kajakIMG_0422_0900

Aktersolnedgång

Mestadels bra väder men nordanvind halva paddlingen var lite oväntat. Vid planeringen av denna tur tänkte jag mig sydliga vindar som vissa dagar skulle bjuda på lite skön surf. Nu blev det en sådan dag vilket är bättre än ingen förstås. Totalt paddlade vi 136 km och vi gjorde skapligt raka vägval med ganska lite omvägar. Dock låg vi inte längst ute i havsbandet hela tiden då vinden gjorde det till ett sämre vägval vissa dagar.

Finns ytterligare bilder här.

/J


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *