Akto och Lykke Li.

SAREK har alltid fascinerat mig. En fascination som jag med stor sannolikhet delar med många andra utenördar. Nu har vi snackat om denna vildmark så länge att ett besök är nära föreliggande. En plan har tagit form för en vandring framåt sensommaren. En del i denna planering är lätt packning utan att tumma på säkerheten. Med detta i åtanke lånade jag ett förhållandevis lätt enmanstält, Hilleberg Akto, och testade det några nätter i Stendörrens skärgård med omnejd. Förvisso inte i fjällmiljö men jag ville mest ha svar på om det funkade för mig att vika in min lekamen i ett så litet och lågt tält. Att tältet klarar hårt fjällväder vet jag sedan tidigare.

Skogstältning.IMG_0038_2364

Akto interiör.IMG_0036_2362

Paddlingen i dessa farvatten är ju välbekant men ändå aldrig tråkig. Årstiden är magisk när man inte behöver känna någon som helst stress över att hinna fram till lägerplatsen. Ljuset är med oss så länge att det är mer mat- och sovklockan som bestämmer när det är dags att slå läger. Valet faller på Stora Brunskär som är en pärla och välkänd av många paddlare. Såhär års är vi dock inte så oroliga över att favoritviken är upptagen då vi i princip är själva i skärgården.

Viken.IMG_0044_2371

Eld.IMG_0059_2386

En sen middag vid brasan och sedan krypa in i min för dagen lilla boning.

IMG_0042_2368

Med i kajaken fanns även ett nytt gaskök från Primus, Eta Spider, då jag envisats med bensinkök året runt men bestämt mig för att hitta ett bränslesnålt och hyggligt lätt gaskök. Fungerade bra och går att modifiera i lite olika varianter beroende på vad man ska ha för inriktning på matlagningen. Med detta menar jag egentligen om man ska käka frystorkat eller laga mat. Kan också beskrivas som vandra eller paddla i mitt fall.

Kök.IMG_0046_2373

Ja, vad blev då resultatet av dessa testdagar undrar ni? Åtminstone undrade jag det själv när jag skulle försöka mig på att summera. Akto är ett grymt tält och förmodligen det bästa i sitt slag för solovandraren. Det finns andra i samma form men med tunnare och lättare material vilket ger lägre vikt. Men hur mycket tummar dessa modeller på tåligheten för det där riktigt dåliga fjällvädret? Oavsett så blir det väldigt litet för mig. Kan inte sitta upp och har nästan innertältet i ansiktet när jag ligger ner. Dock klarar sig ligglängden bra; ingen blöt fotända på sovsäcken då den inte ligger emot innertältet. Men jag gillar Hilleberg när det ska användas i lite tuffare miljöer och har börjat fundera på Unna som alternativ. Lite tyngre men betydligt rymligare och väldigt enkelt att sätta upp i alla miljöer. Kan dessutom vara ett alternativ för paddling när packningen behöver minimeras. Vilket Akto inte är då det ej är fristående.

På väg in efter ytterligare en natt i denna fina skärgård ligger det plötsligt en säl på ett skär. Vi befinner oss en bra bit in i skärgården och blir väldigt förvånade. Sälen ligger kvar när vi glider fram utan paddeltag. Försöker ta några bilder med mobilen men det blir inget vidare på så långt avstånd. När jag sedan höjer paddeln för att komma lite närmare glider den ner i vattnet lite nonchalant.

Något helt annat: Kan inte låta bli att fascineras av Lykke Li. Förträfflige Jan Gradvall intervjuar henne i senaste DI weekend, kanske Sveriges bästa magasin; där hon berättar om sin önskan att krossa hjärtan med en enda textrad. Vilken textförfattare av rang vill inte det. Hennes uppväxt med föräldrar i Dag Vag och Tant strul, band som jag växt upp med, har satt sin prägel såklart. När hon sedan berättar att hon får inspiration till sina texter av att vandra i bergen runt LA blir utenörden i mig lite extra lycklig. Lyssna på hennes senaste skiva. Bra grejer.

/J


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *