Älskar svensk sommar

ÅKER man härifrån på sommaren får man skylla sig själv. Eller, alla får göra som de vill, men i mina ögon är den svenska sommaren magisk.
IMG_1146_0821Jag tycker egentligen att alla månader, kanske några undantagna, har sin charm. Men att kunna sitta under ett parasoll på midsommarafton och tycka att det är lite för varmt; svalka sig med rabarbersaft gjord på våra egna späda men ack så fina rabarber. För att dagen efter äta jordgubbar med mjölk och mackor med pannbiff och majonnäs ackompanjerat av hård vind och Jonas Gardells sommarprat. Det är svensk sommar de lux. Att man sedan har lilla dunjackan och en schysst bomullsmössa på för att det blåser hårt och är mulet, det hör liksom till.

 

IMG_1220_0819Samtalet under luncherna, med föräldrarna runt bordet, går ofta tillbaka till skärgårdssomrar från förr. Klassiska platser i framförallt Stockholms skärgård avhandlas. I år hamnade vi i Åre 1957, med skidor utan stålkanter och promenader upp till skutan. – Inte från byn, sa jag till mamma, när hon sade att de gick upp till skutan. Och så var det nog, inte från byn alltså, utan från något tåg eller liknande. Kan inte byns historia men kabin var nog inte aktuellt 57.

 

 

IMG_1219_0816Midsommardagens vandring på Harge uddar var blåsig och jag älskar när skummet yr runt dessa klippor som leder tankarna till havet. Skillnaden är egentligen bara doften. Den doft som är salt på västkusten och något mellanting på ostkusten. Som även kan dra mot fisk och då oavsett sida av landet. Just fiskdoften kan även upplevas på Vättern. Den stora skillnaden är att vattnet här kan man dricka, om andan faller på.

IMG_1184_0820

 

Midsommarnatten hade även ett något udda inslag i form av en krypande man i vår trädgård. Från köksfönstret såg jag honom kämpa sig uppför en slänt på alla fyra. Väl uppe reste han sig på vingliga ben och tog sikte rakt ut i skogen. Jag stod en stund och såg den tunnare delen av vegetationen vajja fram och tillbaka när han likt en slalomåkare attackerade träden. Det är också midsommar. Överförfriskade herrar som förhoppningsvis hittar hem till slut.

Har svårt att förstå detta behov av att vara bortom all hjälp berusad. Men som sagt, alla gör som de vill.

PS. Bara Iphonebilder idag.

/J


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

  1. Profilbild för Mats Hallmen
    Mats Hallmen

    Suveränt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *