Att kunna göra skillnad när det behövs.

NATIONAL OUTDOOR LEADERSHIP SCHOOL WILDERNESS MEDICINE INSTITUTE – väldigt lång titel på en fantastisk organisation som representeras i Skandinavien av Lena Conlan. En kvinna med lite mer energi än snittet.

IMG_3636 Jag tog en kurs i ämnet Wilderness Medicine i helgen som gick. Intressant, intensivt och på samma gång kul. Vi höll ett högt tempo och det här med fikaraster, som vi svenskar envisas med; hade Lena som höll i kursen, väldigt lite om ens någon förståelse för. Hon är svensk men bor sedan 30 år tillbaka i USA.

Blandningen av teoripass, där de flesta övergick i handling, och iscensatta case med gott om teaterblod var en väldigt bra mix. Att få springa på en blodig människa i skogen med klätterrep och ryggsäck intrasslat runt kroppen; som dessutom inte är kontaktbar gav en väldigt bra bild av verkligheten. Eller när personen ifråga har en spik rakt igenom handen men egentligen har ett mycket större problem med 14 timmars diarré som torkat ut hen. Det är fall tagna direkt ur den verklighet som Lena under sina 30 år med NOLS råkat ut för – om inte hon så någon av hennes kollegor eller läkare som är engagerade i organisationen.
IMGP7248IMGP7282

Otroligt nyttigt för oss som jobbar med människor på äventyr i naturen. Både runt hörnet och långt borta och länge. Det handlar om att kunna hjälpa människor och att rädda liv tills proffsen når fram och gör sitt jobb.
IMGP7273IMGP7319IMGP7252
Skådespelare som avsvimmad och mitella av sidenpyjamasbyxor. Börje har ont i cykeln.

IMG_0776
Kenneth blir stabiliserad innan vi bär iväg honom till helikoptern.

Kursen gick av stapeln på KFUM Vidablick i Bankeryd och där valde man den här linjen i köket.IMG_3635

 

 

 

 

 

Kursen rekommenderas till alla som vill kunna hjälpa till när det behövs. Vilket man hoppas att alla vill…

/J


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *