Att leda eller bli ledd.

Fragor och svar. IMG_3454_3380I TEORIN KAN alla bli ledare, men en del blir det mer och bättre än andra. I näringslivet ser vi många chefer men få ledare. Det finns en skillnad som inte alla ser, eller kanske inte vill se. Jag tänker då främst på de som bossar istället för att leda.

Vi ser även en del föräldrar som mer eller mindre frivilligt blir ledare i sina barns idrottslag. Inte alltid så lyckat men ett måste för idrottens överlevnad. Somliga gör det fantastiskt bra medan andra blir en skrikande pajas när domaren, ofta ung och mindre erfaren, dömer till det andra lagets fördel.

IMG_3431_3373 Ledarskap är något som just nu är extra aktuellt i min verksamhet. Jag utbildar Turledare för kajak som är en del i kanotförbundets utbildningsstruktur. Nordic Lunch AB kommer med sin utökade ledningsgrupp att tillbringa tid utomhus med mig för att stärka gruppen. Och jag leder SEB Örebro mot toppen av Kebnekaise. Skillnaden på ledarskapet i föreningsform eller näringsliv är marginell. I vissa fall ingen alls. Målet måste vara att skapa förtroende hos gruppen genom att lyssna och ställa rätt frågor. Därigenom får du en begeistrad och engagerad grupp som vill vara en del av det ni skapar tillsammans. I söndags spenderade jag och blivande turledare från ÖKF en dag på Vättern med fantastiska förhållanden. Solen sken och vinden blåste från väst och gav oss lagom sköna vågor mellan Bastedalen och Grönön. Turplanering och ledarskap stod på agendan. Säkerhet och bogsering blev även det en del av dagen. Om två veckor avslutar vi kursen och även då på Vätterns klara vatten.

Blivande Turledare i Bastedalen.IMG_0653_3364Sommarlunch Enuddarna.IMG_0655_3366
Niklas Ekstedt, kändiskock och krögare, berättade om hur han var rädd för att få stryk varje dag under sin praktiktid hos stjärnkocken Charlie Trotter. Även Gordon Ramsey är känd för att ge sig på sin personal. Även här hade Niklas konkreta exempel. Är det ett bra ledarskap och framförallt hur modernt är det ledarskapet?

Hur har ni det med ledarskapet på ditt företag?

/J


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *