Flygande skridskoåkning

Kan inte låta bli att nämna fredagens föreläsning i Stockholm. Creative Day. Ja, det var inte jag som föreläste utan jag lyssnade på i nämnda ordning, Fredrik Marcus, Anna Romson, Kjell Dahlin, Mattias Åkerberg och sist men inte minst Nille Svensson. Inspiration en masse!


Flygplats Hemfjärden?

Blev något förvånad när vi kom ut från Lindholmens kaffestuga och det stod ett plan på isen. Hasse som har en del flygtimmar i kroppen var snabbt framme och kollade orsaken till denna udda parkering. Det visade sig att det var en planerad landning. Varför inte; kan man fråga sig. Gott om plats att landa på.Cessna kanske? 

I övrigt var det ganska kallt denna lördag på Hjälmaren och snön lite för packad för att man skulle kunna undvika den plogade delen. Gillar inte plogade banor. Blir lite bandystruktur; folk överallt.

Kylan till trots bestämde vi oss för att åka till Vätterns skärgård idag söndag. Rapporter om 6-8 m/s sv. var kanske ingen drömprognos men bra is är inte gratis. Träffade några förvånade skridskoåkare i Grönebacke. Förvåningen gällde vinden som de inte hade en aning om. Kollat fel vädersajt förmodligen. Vi stretade ut och höll oss till öarna i farleden söderut. Viss snösamling här och där men det fanns en fin is därunder.

När vi närmade oss Grönön och dess lilla skärgård såg vi att vågorna bröt rätt ordentligt över bränningen som ligger rakt västerut från Bastedalen. Här åkte man skridsko så sent som igår. Men vinden hade skapat ganska kraftig sjö som brutit upp isen i stora delar av skärgården. Väldigt respektingivande att se skummande vågor när man befinner sig på is. Av förklarliga skäl bytte vi kurs och drog oss västerut mot Stora Aspön. Även härifrån kunde vi se vattnet ta sig in bland de yttre öarna.

Obligatoriska fika i lä på Aspön; äggmackor dagen till ära. Även om det var Pethers dag. Han fyller på med ytterligare ett år idag.
Yngling, eller?

Som ni ser på bilden så yr snön och finessen är då att åka med vinden. Ger en euforisk känsla. Det är inte lika euforiskt att åka mot nämnda väderfenomen. Men vi kämpade mot denna vind ända ut till Hjortholmen som rundades och sedan var det bara att hänga med.
Medvind

Lättåkt

Efter en stunds rusande framfart på hård svart is så bröt solen fram och jag kände leendet sprida sig i mitt något stela ansikte. Fantastiskt att vara ute helt enkelt. Från bitande kall motvind i ansiktet till fartupplevelser med snön som yr runt skridskorna och solen i ryggen. Magiskt.

Magiskt

Fjärd

När man står där och tvekar inför en halvdan väderrapport och ändå ger sig ut får man ofta betalt för mödan. Kampen i motvind och lite skitväder på förmiddagen bjöd oss denna grymma eftermiddag. Det är ”gött” att sitta här lite väderbiten och skriva dessa rader. Uteliv i alla väder rekommenderas.

Döda trädet


Skjortpilen

Vi ses därute,
JPublicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *