Koster

HAR NI INTE besökt denna del av västkusten bör ni planera in en resa hit omgående. Inte i juli, när norrmännen och även en del svenskar, med båtar över 40 fot barrikaderar öarna. Välj hösten, gärna september, men jag skulle gissa att andra hälften av augusti bjuder på ett liknande lugn. För så här års är det ingen trängsel vill jag lova. Och en annan sak; havskräftorna kostar 150:- kilot, det kan du glömma i juli. Om det finns några att köpa överhuvudtaget. I juli alltså. Nu knallar man, eller paddlar eftersom det är strandläge, in på Strandkanten och beställer havskräftor som ägarinnans bror har fiskat samma dygn. Medan du väntar kan du avnjuta en kall öl och en enorm räkmacka på verandan som sticker rakt ut bland fiskebåtar och andra sjögående farkoster.

StrandkantenIMG_1484_1488Peter och Mats hittar till Strandkanten med förbundna ögon.

Jag skrev tidigare i bloggen om Indiansommar och det kan man säga att vi fick på denna tur. Det var inte ens svalt i tältet på nätterna. Fascinerande. Men havet höll ca. 17 grader i de grunda vikarna som omgärdar Koster och dess arkipelag. Är havet varmt blir oftast landklimatet mycket trivsamt.

Tenholmen kvällDSC_0014_1446Mörkret kommer tidigare och tidigare.

Alla årstider har sin charm brukar jag hävda. Speciellt strider jag för detta när det diskuteras om tråkiga hösten och regniga sommaren. Skärgården bjuder oftast på hyggligt väder och sitter man i en kajak är det inte många vädertyper som blir dåliga. Rätt kläder och några andra sägningar används flitigt i dessa samtal. Denna sommar och höst har ingen tagit upp denna diskussion av förklarliga skäl. Finare sensommar och höst är svårt att minnas, men någon kalenderbitare därute har säkert svar på tal. Men jag nöjer mig med att vara jävligt nöjd med det som är.

Våt mottagningDSC_0004_1436Är det bättre mottagning om man står i havet?

Utsidan Nordk. IPIMG_1478_1482Stillsamt på utsidan Nordkoster.

Morten speglar...DSC_0041_1405

Mårten leder...DSC_0040_1404

Skuggan...DSC_0048_1412Våra skuggor dansade på väggen…sjöng Lundell.

Tidvatten kajakDSC_0060_1424

Att lägga båten på redden förekommer en hel del på sydligare breddgrader har jag fått mig berättat. Kajaker på redden är dock något helt nytt för mig.

TidvattenparkeringDSC_0063_1427

Här har vi en mer klassisk tidvattenparkering där hänsyn tas till vad man tror är vattenlinjen. Brukar funka.

Läger SydDSC_0055_1419

Framåt fredag kväll kom övriga gänget. Jag, Mats och Peter hade förmånen att paddla ut till dessa farvatten redan på torsdagen. Vi förblev Lilla Tenholmen trogna fram till lördag då väderrapporterna lovade kuling framåt kvällen. Ner och fika på Ursholmen och via Tjällskären närma oss rännan för överfart. Träffade på ett gäng från Tjörns kajakklubb med Anette och Ralf i spetsen. Trevligt att tjöta med lite ”lokala” paddlare och vi fick ett tips om fiket på Råssö. Tack för det Anette, det var supertrevligt med ett stopp där under den regniga söndagen.

Peter utsidan Norkoster DSC_0032_1396

Peter & MatsDSC_0029_1393

Gillar att det görs så mycket runt Kosterhavets nationalpark. Bl.a. var det fina fiket vi besökte på Råssö en del av detta med utställning och bildvisning.

Blev nästa sugen på att flytta dit. Till Råssö alltså.

Fler bilder.

/J


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

  1. Profilbild för eriksjos

    Snyggt! Det där med paddling verkar inte så dumt ändå 😉 Men oj vad lågt vatten det ser ut att vara.

    1. Profilbild för karlash

      Gick bra att gå emellan öarna vid lågvatten. Inte helt torrskodd men inga vadarstövlar krävdes.

  2. […] Erik Sjöstedt on 24 september 2013 in kanotnytt, näthittat via karlasblogg Tweet Pin […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *