Med Huvudskär i sikte.

Morgonen var okristligt tidig när jag satte mig i bilen. Jag var på väg till Eskilstuna för att ansluta till gänget från Mestute. Det var paddeltur på gång och målet var Huvudskär som egentligen är en fyr som står på Ålandsskär. Vi sjösatte 18 kajaker i Lövhagen utanför Nynäshamn. Förvånansvärt vacker bilväg ut till denna plats. Nu skulle Mysingen med mytomspunna Danziger gatt passeras. En liten detalj var att prognosen sa 8m/s sv. Det skulle med andra ord kunna bli lite guppigt och lägg till det Gotlandsfärjorna vars led går precis här. Spännande. Paddlingen fram till lunch gick fint. Vi fick lite skön medsjöpaddling runt Nåttarös sydudde och upp efter dess ostsida.

Pontus och Göran på Nåttarös utsida.

På lunchen visade det sig att en deltagare hade problem med en arm. Efter telefonkonsultation med Sjukvårdsupplysningen  och diagnosen misstänkt blodförgiftning blev det bogsering av deltagaren in till Ålö:s brygga. Där tog han färjan till Nynäshamn och uppsökte läkarhjälp.

Natten tillbringades på Utö:s södra sida, sandstrand och klippor. Detta är verkligen Utö:s framsida. Vilt och lite kargt jämfört med andra sidan där båtar och turister trängs i en förhållandevis lummig miljö.

Rökigt på Utö!
Nattläger Utö.

Fredag morgon och dags för Huvudskär. Klart skepp 09.00 ropade Pontus innan han kröp in sin Bivy på torsdagkvällen. Funkade dock inte för alla det här med 09.00, men det var fint väder! Paddlingen utefter Utö:s sydkust var magnifik. Den lätta vinden och därmed frånvaron av stora vågor gav oss möjligheten att utforska kusten och dess sevärdheter närmare.

Kran på Utö.

Långlunch i Bodskärsarkipelagen och sedan bar det av till Huvudskär. Läger på Andra skäret mittemot Ålandsskär med Huvudskärs fyr i blickfånget. Många skär blir det.

Huvudskärs fyr.
Pelle och Hans softar.
Skönt läger Andra skäret.

Efter 106! meters paddling på lördag morgon blev det en promenad med en närmare titt på Huvudskärs fyr. Samtalade med boende på vandrarhemmet som tagit taxibåt ut över helgen. Ett alternativ för ickepaddlare. Men paddling är att rekommendera i alla avseenden. Idag skulle det inmundigas mat på Utö värdshus. Lyxigt värre. Hans hade lite problem med sin biff men efter att hela personalstyrkan blivit involverad slutade sagan lyckligt. Hans sjöng sedan hela vägen till Stora Björn:-) Efter ett par timmar på Utö:s turistsida med lördagsfolk i mängder var det grymt skönt att paddla mot Stora Björn och lite wilderness. Motvind nästan hela vägen men Hans skönsång höll oss på glatt humör. Landade 21.00 på Stora Björn och satte upp ett riktigt basecamp direkt på stenstranden.

Stora Björn basecamp.

Häftig plats med rullande vågor från dagens sydliga vind. Här blev det en lång kväll vid brasan med sen middag och mycket rövarhistorier. Ca. 22.30 kom den utlovade nordostvinden, ca. 10m/s, och tältens förankringar fick bekänna färg. Vinden höll i dagen efter och vi käkade tidig lunch på plats för att ta oss hem via Mysingen i ett svep. Lite guppigt blev det men inga problem tillstötte.

Blåsigt läger på Stora Björn.

Skön paddling med ett härligt gäng.

PS. Mer bilder här. http://johankarlstrom.smugmug.com/DS.

/Johan


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *