Skidåkarpaddling i Söderarm.

– TROTS ATT JAG har min favoritjacka från Kokatat på mig, en kortärmad paclite,  är regnet mig och jackan övermäktigt. Jag drar fram min Stormcag ur fikaluckan och och drar den över flytvästen. Precis så som den är tänkt att användas vid en nödsituation. Nu är jag inte i nöd men vattnet som kommer uppifrån gör det hårt och kallt. Så hårt att det inte kommuniceras överhuvudtaget i gruppen. Uppfällda huvor och lätt framåtböjda huvuden är vad jag ser när jag samlar in mina kamrater med blicken. Det här kan bli en blöt tillställning tänker jag och Håkanskär känns långt borta. Jag har valt att ta med mina skidåkarkompisar på detta och ber en stilla bön att det ska upphöra innan kvällen.

Som oftast när man rör sig i skärgårdsmiljö kommer det bättre väder. Så även denna gång. När vi passerat Gisslingsö på norra sidan upphör regnet. Först övergår det till ett fint duggregn och man kan fälla ner huvan och släppa in lite luft. Sedan slutar det helt. Den stunden är kanske den bästa av alla; när regnet upphör och solen smyger fram, luften är klar och sinnet på topp. För aldrig är man så nöjd med vädret som när regn övergår i sol. Du hinner inte tänka att det är för varmt eller för blött utan det är bara bra. Eftersom det fram till alldeles nyligen var väldigt dåligt.
IMG_3955

Håkanskär med sina fina hällar i norr blir vårt nattläger. Högsäsong men tomt så när som på en K2:a med svensktalande tyskar. Vi får varsin vik för våra läger. Lyxigt. På natten har vi 10m/s rakt in i lägret, en häftig syn som på morgonen består av kvarliggande sjö och en något snällare vind. Vi kunde ha valt bort tältplatsen p.g.a. vindprognosen men det är ju såhär det är i ytterskärgården. Mina paddelkamrater hade ingen egentlig erfarenhet av detta men fick nu en fantastisk upplevelse i en av våra finaste ytterskärgårdar.
IMG_3959
IMG_3971
IMG_3969

De fick uppleva säl, havsörn och friska bad från slipade hällar. Ovanpå detta hade de bestämt sig för att vi skulle äta gott under hela resan och det gjorde vi verkligen. Mats hade med sig en liten grill där lamm i olika former kunde tillredas. Inget som ryms i min Romany men planerna på en större kajak för turer stärktes. Självklart som ett komplement; man säljer inte en Romany helt enkelt.
IMG_3972

Det var första gången för min del som jag sjösatte vid Gräddö, hos Kajak & Uteliv. Det föll sig naturligt då mina kamrater hade hyrt kajakerna där. Kul att träffa Alex och Fredrik som jag känner från kurser vi gått tillsammans. Schysst plats med bra fik på bryggan men Räfsnäs känns mer naturligt som sjösättningsplats om du har egen kajak. Närmare till det man är här för; ytterskärgården.
IMG_3985

Det är svårt att föreställa sig hur många stenar det går åt för att få ett Keron 4 att stå bra på en slät häll. Man måste uppleva det och det fick jag göra under den här turen. Mats har 2 tält, 2 st. Keron 4, och kan inte tänka sig något annat. Så är det med det.
IMG_3983Om det av händelse skulle serveras vin till lunchen var den här paddlaren alltid redo. Nu dricker vi ju inte alkohol på sjön men redo kan man vara.

/J


Publicerat

i

, , ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *