Tälta är bra; sker lite för sällan bara

Det fanns en plan att tälta varje månad under 2013. Tyvärr så brann januaritältningen inne. Jag har ingen bra bortförklaring utan gör en pudel. Erkänner helt enkelt att det inte blev av. Skam den som ger sig tänkte jag och bokade upp den alltid tältningsvillige Mats för en tältnatt. Vi har full vinter i Kilsbergen och allt närliggande vatten är fruset. Vi valde skidor med ryggsäck. Inte optimalt med lite för tung ryggsäck och turskidor men jag har ingen pulka och vi skulle inte så långt. Dock skiljer det väldigt lite på packning för 1 dygn och t.ex. 4. Allt ska med om man inte ska sova i vindskydd.

Mats kollar faktaIMG_0099_0338Mats tar in fakta om hygget/myren/mossen eller vad det kan vara vi ser.

Det var med ett visst välbehag vi satte upp tälten och förberedde kvällens attraktion; brasan. Det är liksom den man stirrar in i under ett antal timmar innan sovsäcken kallar. Elden har en meditativ inverkan på oss och vi småsnackar lite efter att maten inmundigats. Men lika mycket av kvällen spenderas under tystnad medan någon lägger på en extra vedklabb eller fixar lite med brasan i största allmänhet.  Brasan ska ha sitt. Och som stenåldersmän vårdar vi brasan som om det vore på liv och död. Medan det i tälten ligger sovsäckar som håller en människa varm under väldigt kalla förhållanden.

Människan & eldenIMG_0117_0356Människan & Elden

Så småningom blir det dags att krypa in i tälten. Visst hade vi kunnat sova i vindskydd men det är något speciellt att ligga i tältet och läsa innan John Blund hälsar på. Apropå läsa så hade jag med mig Nesbøs senaste, Gengångare. Mannen myten Harry Hole är tillbaka. Fantastisk läsning med ett magiskt intro. Läste ut den idag. Rekommenderas.

TältlyktaIMG_0111_0350Tältfyr 

Återigen blir man medveten om hur lång man är med Hillebergmått mätt. Innertältet hänger lite för mycket för mina 1.90. Viss kondens på morgonen gör att man har en blöt mössa efter lite morgonbestyr. Får leta amerikanskt lättviktstält med rätt takrymd. Nallo och jag måste nog skiljas.

/J

 

 

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

  1. Profilbild för eriksjos

    Ja, tälta är finfint! Sluttande innertält är ingen höjdare när man är 186cm och inte bättre med 190 i längd. Funkar sommartid men inte med tjockare säck och/eller för tjockt liggunderlag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *