Helgelandskusten – skärgård och fjällvärld i kajak.

Jag är benägen att säga att alla de olika farvatten jag paddlat har sin charm. Våra skärgårdar – ost- respektive västkusten – bjuder på fantastisk paddling med en aldrig sinande övärld. Åland är magiskt med sina flata hällar i norr och oftast folktomt. Vättern som är något av mitt hemmavatten bjuder på mycket gott, inklusive drickbart vatten. Och Storbritannien ger mig skinn på näsan.

En skärgård i fjällformat.

Helgelandskusten – som vi nyligen paddlat – är unik och sticker ut med en kombination av skärgård och fjällvärld. Tidvatten som erbjuder strandvandring vid lågvatten men som också står för en del bärande av packade kajaker – vilken teamövning – där alla måste dra sitt strå till stacken. Överfarter som är lite för långa ibland – men som ger betalt i form av öar likt Lovund – med alpin terräng utanför tältduken och kulingvindar som dyker upp när man minst anar det.

För somliga sänktes andrahandsvärdet på Hillebergtältet dramatiskt – när den plötsliga kulingen kom farande över berget – och tältet for som ett bowlingklot över klipporna med riktning mot havet. Som tur var fångade en passerande vandrare upp det i sista sekund. Läropengar även för en erfaren tältare.

Och hur ofta kan man göra en topptur på nästan 700 fallhöjdsmeter i svenska skärgårdar. Lurøya bjöd på den delikatessen. Hasse bjöd på ett glas på den lokala hamnkrogen efter bedriften, innan vi paddlade den korta sträckan tillbaka till våra tält. Skönt för honom att vi valde alkoholfria alternativ i form av öl och cola då en stark från tappkranen kostade drygt 100:- norska. Nu blev det inte billigt men det kunde ha blivit värre ändå. Vi stack ut lite i våra svettiga vandraroutfits på terrassen där det vackra båtfolket käkade kammusslor och drack bubblande dryck därtill.

En kustlinje som ger en unik upplevelse tycker jag men vill man ha schysst paddling med många öar och smala passager då är våra skärgårdar bättre alla dagar i veckan. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Och tur är väl det.

Här kommer några bilder som jag fick ihop under denna turen, några kan ni ha sett i sociala flöden men de flesta har inte sett skärmens ljus tidigare.

/J


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *