VATTEN – EN SJÄLVKLARHET PÅ VÅRA BREDDGRADER?

dsc_2629Vatten är ordet på mångas läppar när vi går in i det nya året. De flesta i mina kretsar har någon form av relation till vatten. Själv lever jag i och ur vatten allt som oftast. I min värld kan jag åka skridsko på fruset vatten en lördag, hänga upp och ner i en kajak i klorfyllt vatten samma dag fast något senare – och paddla Vätterns kristallklara och så här års iskalla vatten dagen efter. Vatten i olika former bara för nöjes skull. När jag idag såg en reklamfilm för Water Aid där Sofia Ledarp pratar om bristen på drickbart vatten i världens många hörn blir det ännu tydligare – vi är bortskämda med bra vatten och framförallt obegränsade mängder. Den här sommaren och framförallt hösten har tydliggjort att så kanske inte är fallet i all evighet. Lägre vattenstånd i våra närliggande vattendrag än nu, har få om ens någon skådat. Även havet har varit extremt lågt på hösten, åtminstone där jag befunnit mig. För några dagar sedan gjorde vi en mellandagspaddling – även det ett klimatfenomen – och då var det inte lika lågt vatten i skärgården som tidigare i höstas. Alltid något.

Örebro kommun uppmanar oss att spara och det verkar ha tagit skruv – vilket känns bra. Det finns hopp därute även om jag fortfarande inte kan förstå hysterin med fyrverkerier. Hur svårt kan det vara att bara låta bli? Vem kan inte vara utan detta gissel för så många arter – djur som människa – för att inte tala om vår kära miljö. Kanske dags för landshövdingen att sätta ner foten 2017 – inga fyrverkerier på mitt slott. Förmodar att det sköts en hel del där även om jag inte såg det från min boning. Däremot både ser och hör vi fyrverkerierna i vårt område som med ganska stor sannolikhet kommer från församlingen en bit bort. Där flickor med pärlor i näsan inte är välkomna. De om några borde väl lägga sina slantar – medlemmarnas tionde gissar jag – på något bättre än fyrverkerier. En hjälpande hand till någon i nöd kanske.

Nyheterna berättar om krigsliknande scener på flera platser i landet där kidsen kommit på att man kan skjuta raketer på andra människor. Men kom igen, hur dum i huvudet får man vara. Lösningen är enkel – inga fyrverkerier i butikerna överhuvudtaget. Case closed.

En snörik vinter är bra för vår vattennivå och gärna för mig, bara det blir några snöfria isar att åka på. Önska kan man ju alltid göra.
skridsko2015dsc_0222fullsizerender
Devisen för 2017 är krabbelurer åt folket. Nästa gång du läser mig kanske jag berättar om mitt nya spännande jobb. Kalla det en cliffhanger om du vill.

/J


Publicerat

i

, ,

av

Kommentarer

Ett svar till ”VATTEN – EN SJÄLVKLARHET PÅ VÅRA BREDDGRADER?”

  1. Profilbild för Janne
    Janne

    Man vill gärna få oss att vattenståndet i tex Hjälmaren och tillrinnande sjöar följer naturlagar som då beror på nederbörd mm. Jag ser det dock som mer komplicerat än så. Så exempelvis tillåter man en nivåsänkning, bla pga kraftintressen som gör att vi nu i Hjälmaren ett ett rekordlågt vattenstånd, idag 02/01, 21,51m! Det här innebär bla att vattendjupet vid Röda tunnan i Hemfjärden ligger på 1,4m och om det blåser väst ca 1,2m! SSA941 som farleden heter som Örebro kommun ansvarar för föreskriver enligt sjöfartverket 2,1m djup dessutom finns det kraftiga indikatorer på att det låga vattenståndet orsakat en rejäl fiskdöd i Mellanfjärden nu i december när bottenvattnet i kraftig vind rördes om. Hjälmarens vattenförbund har skrivit på tillståndet för farleden och det sträcker sig fram till 2020 och Örebro kommun är ansvariga att sköta det enligt delegation från vattenförbundet. Ingen i beslutande funktion verkar ha koll på någonting…. eller så är jag ute och cyklar!! Min konklusion, om kraftintressena hejdade sig och inte körde ner sjön, det verkar vara 0,5cm/dygn och man insåg att vackert väder innebär 0,5-1cm/ dygn så skulle det här kunna hanteras! Det finns dessutom en gammal god proposition som skulle kunna styra upp det här: https://data.riksdagen.se/fil/6DF27E1D-0DD3-411A-A842-BBA91F6C2B7D. Där föreslår man typ samma åtgärder som ovan bla att vattenståndet hålls till 21,73m till den sista september!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *